top of page

Υπηρεσίες

open-mind-psychotherapy-composition-with-mental-help-symbols-flat-vector-illustration_1284

Ατομική Ψυχοθεραπεία

Η ατομική ψυχοθεραπεία αναφέρεται στη συνάντηση δύο ανθρώπων, του θεραπευόμενου και του θεραπευτή, η οποία έχει στόχο να βοηθήσει το άτομο να διερευνήσει τον εαυτό του, τις σχέσεις του, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους επικοινωνεί με το περιβάλλον του.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης καθορίζονται από κοινού οι στόχοι της θεραπείας. Μέσα από το διάλογο και τη θεραπευτική σχέση προσφέρονται πολλαπλά νοήματα και διανοίγονται νέες οπτικές και δυνατότητες για το άτομο.

Ορισμένα από τα ζητήματα που απασχολούν συχνά τους ανθρώπους είναι:

  • Προβλήματα στις σχέσεις

  • Άγχος

  • Κατάθλιψη

  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση

  • Συγκρούσεις στον εργασιακό χώρο

  • Φοβίες

  • Ψυχοσωματικά συμπτώματα

  • Κρίσεις πανικού

  • Βία ή κακοποίηση κ.α.

istockphoto-1216994567-612x612.jpg

Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία

Η οικογενειακή θεραπεία αναφέρεται στη θεραπεία της οικογένειας -είτε όλων των μελών της είτε κάποιων- και δίνει έμφαση στις σχέσεις, στα μοτίβα επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης και γενικότερα στους τρόπους με τους οποίους κάθε οικογενειακό σύστημα λειτουργεί και συνδέεται.

Εκτός όμως από την οικογένεια που κάθε άτομο δημιουργεί, ταυτόχρονα φέρει και τη δική του πατρική οικογένεια, με τις αξίες, τα πρότυπα και τις αρχές που τη διέπουν. Αυτήν ακριβώς την πολυπλοκότητα επιδιώκει να διερευνήσει η οικογενειακή θεραπεία, προκειμένου να συνδυασθεί το παλιό με το νέο, το χθες με το σήμερα, με τρόπους λειτουργικούς και δημιουργικούς. Στόχοι της είναι να συζητηθούν σε βάθος οι ρόλοι και οι θέσεις που λαμβάνει κάθε άτομο μέσα στην οικογένεια, να αναδειχθούν οι ανάγκες κάθε μέλους και οι τρόποι του να τις επικοινωνεί και να βρεθούν νέες δυνατότητες για μια αρμονική συμβίωση.

Η οικογενειακή θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει διάφορα σχήματα, τα οποία δεν είναι απαραίτητα σταθερά. Έτσι, μπορεί αρχικά να έρθει το ζευγάρι ή ένας από τους δύο συντρόφους και στη συνέχεια να προσέλθουν και τα παιδιά μαζί ή το αντίστροφο. Η σύνθεση και η μορφή κάθε συνεδρίας αποφασίζεται από κοινού με τον/ την ψυχολόγο, ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες που προκύπτουν.

Κάποια από τα θέματα συζήτησης στην οικογενειακή θεραπεία είναι:

  • Η ανατροφή των παιδιών

  • Προβλήματα στο σχολείο

  • Αλλαγές και μεταβάσεις στην οικογένεια (γέννηση παιδιού, εφηβεία, σπουδές κτλ.)

  • Ασθένεια

  • Ενδοοικογενειακές συγκρούσεις

  • Διαζύγιο κ.α.

IMG-dd1b340adeda127b6b63bd0a5c58bf71-V.jpg

Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία Ζεύγους

Η συμβουλευτική και θεραπεία ζεύγους στοχεύει στην κατανόηση και βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των δύο συντρόφων.

 

Η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση ανάμεσα στο ζευγάρι συντελείται με διάφορους τρόπους, άλλοτε λεκτικούς και άλλοτε μη λεκτικούς. Ωστόσο, μέσα στην πολυπλοκότητα που χαρακτηρίζει τις σχέσεις, συχνά οι ρόλοι συγχέονται και οι ανάγκες και οι επιθυμίες κάθε συντρόφου μπορεί να μη γίνονται αντιληπτές ή να μην εκφράζονται ικανοποιητικά.

 

Τότε ο διάλογος ανάμεσα στους δύο συντρόφους παίρνει περισσότερο τη μορφή του μονολόγου και είναι δύσκολο να ακούσουν και να κατανοήσουν ο ένας τις ανάγκες και επιθυμίες του άλλου.

Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι να ανακαλύψει τους τρόπους αλληλεπίδρασης (μοτίβα) μεταξύ τους και πώς αυτοί λειτουργούν στη σχέση, τους ρόλους που καθένας λαμβάνει, καθώς και τους στόχους, τόσο τους ατομικούς όσο και τους κοινούς. Μέσα από τη συζήτηση στο θεραπευτικό πλαίσιο μπορούν να αναδειχθούν πιθανές συγκρούσεις ή δύσκολα συναισθήματα, τα οποία συχνά αποτελούν εμπόδιο στην επικοινωνία ή την αρμονική συμβίωση.

Ορισμένα από τα θέματα που συχνά επιθυμούν τα ζευγάρια να συζητήσουν είναι μεταξύ άλλων:

  • Συγκρούσεις

  • Απώλειες

  • Ζητήματα εμπιστοσύνης

  • Προβλήματα στην επικοινωνία

  • Προβλήματα συμβίωσης κ.α.

Η απόφαση του ζεύγους να επισκεφθεί έναν/ μία ψυχολόγο είναι συχνά δύσκολη, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί μια απόφαση ευθύνης από κοινού είτε επιλέξουν να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους είτε να θέσουν νέες βάσεις για τη σχέση τους, χαράσσοντας κοινή πορεία.

istockphoto-1158100380-612x612.jpg

Συμβουλευτική Γονέων

Η συμβουλευτική γονέων απευθύνεται σε γονείς ή κηδεμόνες και έχει ως στόχο την υποστήριξή τους σε προβλήματα και προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν στο γονεϊκό τους ρόλο.

 

Πιθανοί λόγοι που κάποιος γονιός ή κηδεμόνας μπορεί να αναζητήσει συμβουλευτική είναι μεταξύ άλλων οι παρακάτω:

  1. Αντιμετώπιση των δυσκολιών στην επικοινωνία με τα παιδιά τους.

  2. Διαχείριση των συγκρούσεων και προβλημάτων συμπεριφοράς.

  3. Επιθυμία για κατανόηση των αναγκών και των συναισθημάτων των παιδιών τους.

  4. Ενίσχυση των δεξιοτήτων επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με τα παιδιά.

  5. Ενδυνάμωση και καθοδήγηση στη διαχείριση του άγχους που σχετίζεται με τη γονεϊκότητα.

Η συμβουλευτική γονέων δεν αποτελεί την παροχή συμβουλών και έτοιμων λύσεων, αλλά μια διαδικασία προσωπικής ανάπτυξης και είναι εξατομικευμένη για κάθε οικογένεια. Σκοπός μέσα από αυτό το ταξίδι είναι η πιο ουσιαστική επαφή και επικοινωνία με τα παιδιά και η δημιουργία μιας όμορφης σχέσης που θα συντροφεύει γονείς και παιδιά σε όλη τη διαδρομή τους.

man-using-laptop-video-call_74855-14108.jpg

Ψυχοθεραπεία μέσω διαδικτύου

Η ψυχοθεραπεία μέσω διαδικτύου αποτελεί μία αναγνωρισμένη και αποδεκτή μέθοδο ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης. Μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τη δια ζώσης ψυχοθεραπεία και ακολουθεί τους ίδιους κανόνες για την εμπιστευτικότητα και το απόρρητο.

 

Η ψυχοθεραπεία μέσω διαδικτύου είναι κατάλληλη για ανθρώπους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή στο εξωτερικό και σε όσους έχουν περιορισμένο χρόνο ή κινητικότητα.

 

Τα πλεονεκτήματά της περιλαμβάνουν την ευελιξία, καθώς οι συνεδρίες μπορούν να γίνονται από οπουδήποτε υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, την άνεση και την έλλειψη κόστους μετακίνησης και επιβάρυνσης χρόνου.

bottom of page