top of page

Ας συστηθούμε

Ειρήνη Σουργκούνη Ψυχολόγος - Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια

Είμαι ψυχολόγος, απόφοιτη του τμήματος ψυχολογίας του Α.Π.Θ. και κάτοχος άδειας άσκησης ψυχολόγου με Αρ. Πρωτ. 148. Έχω κάνει μεταπτυχιακές σπουδές (MSc) στη Συμβουλευτική στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Έχω ειδικευτεί στη Συστημική Ψυχοθεραπεία, ολοκληρώνοντας την τετραετή εκπαίδευσή μου στο Ινστιτούτο Συστημικής Σκέψης και Ψυχοθεραπείας της Θεσσαλονίκης.

Έχω εργαστεί ως ψυχολόγος στο Χαμόγελο του Παιδιού, σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην Ελληνική Εταιρία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών καθώς και στην Ελληνική Αστυνομία, στη Διεύθυνση Αλλοδαπών.

 

Επιπλέον, έχω εργαστεί ως εκπαιδεύτρια στο πρόγραμμα «Σχολές Γονέων» του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), στο πλαίσιο του οποίου έχω συντονίσει ομάδες γονέων και ήμουν εισηγήτρια σε ημερίδες σε δημοτικά σχολεία. Έχω διδάξει σε ιδιωτικά κολλέγια της Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Δ.ΙΕΚ της Τριανδρίας. 

Στο παρόν εργάζομαι στο Ανατόλια Κολλέγιο της Θεσσαλονίκης και διατηρώ γραφείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου παρέχω ατομική ψυχοθεραπεία, συμβουλευτική ζεύγους και οικογένειας και συμβουλευτική γονέων.

Στο πλαίσιο της συνεχούς κατάρτισης, έχω συμμετάσχει σε πανεπιστημιακά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ποιοτική ανάλυση στην συστημική θεραπεία ζεύγους, τις αναστοχαστικές και διαλογικές διεργασίες στην ψυχοθεραπεία καθώς και την ομαδική ψυχοθεραπεία.

Η προσέγγισή μου

Η συστημική θεωρία επικεντρώνεται όχι μόνο στο άτομο, αλλά στις σχέσεις του με το περιβάλλον του, καθώς και στα συστήματα στα οποία εμπλέκεται. Το σύστημα αναφέρεται σε κάθε πλαίσιο μέσα στο οποίο αλληλεπιδρούμε, όπως μια οικογένεια, μια ομάδα θεραπείας ή εργασίας, μια επιχείρηση, μια ομάδα συνομηλίκων ή μια σχολική τάξη. Κάθε άνθρωπος από τη γέννησή του εξελίσσεται και αλληλεπιδρά μέσα σε συστήματα, με κυρίαρχο την οικογένεια. Καθετί που συμβαίνει στο άτομο επηρεάζει με διάφορους τρόπους τις σχέσεις του και την αλληλεπίδραση με τα συστήματα στα οποία ανήκει.

Μέσω της συστημικής ψυχοθεραπείας διευρύνεται το πλαίσιο κατανόησης του ατόμου και του δίνεται η ευκαιρία να στοχαστεί και να αναστοχαστεί πάνω στα ζητήματα που το απασχολούν, να κατανοήσει πιθανά μοτίβα σχέσεων που έχει αναπτύξει, να διερευνήσει τις δυνατότητες που μπορεί να έχει και να ανακαλύψει καινούριες  λύσεις και εναλλακτικές προτάσεις ζωής.

bottom of page